współczynnik b i c trójmianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

współczynnik b i c trójmianu

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Wyznacz współczynnik b i c trójmianu \(f(x)=x^2+bx+c\) tak aby dla \(x=2\) trójmian osiągnął wartosć najmniejszą równą 4.

wiem, że

\(a=1\)
\(q=4\)


i nie wiem co dalej?

dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{-b}{2a}=2 \ \ \ i\ \ \ \ \frac{- \Delta }{4a}=4\ \ \ i\ \ \ a=1\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{-b}{2} =2\ \ \ i\ \ \ \ -b^2+4c=16\ \ \ \Rightarrow \ \ \ b=-4\ \ \ i\ \ \ \ \ c=8\)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 18:02 przez jola, łącznie zmieniany 2 razy.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dlaczego:
jola pisze:\(\frac{-b}{2a}=2\)
i nie wiem jak dojść do b=-4 i c=8?

Dlaczego

dziekuje
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

uzupełniłam i poprawiłam
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale c ma sie równać 8, tak jest w odpowiedziach
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Tu jest małą pomyłka:
jola pisze:\(-b^2+4c=4\)
powinno być:
\(-b^2+4c=16\)
\(c=8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję
ODPOWIEDZ