W trójkącie prostokątnym o polu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DORIII 777
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:35

W trójkącie prostokątnym o polu

Post autor: DORIII 777 »

W trójkącie prostokątnym o polu 136,5cm*, cosinus jednego z kątów jest równy 84/85. Oblicz długości boków tego trójkąta.
DORIII 777
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:35

Przez wierzchołek A trójkąta równobocznego

Post autor: DORIII 777 »

Przez wierzchołek A trójkąta równobocznego ABC poprowadzono prostą, która podzieliła ten trójkąt na dwa trójkąty. Oblicz stosunek pól tych trójkątów, jeżeli dana prosta tworzy z bokiem AB kąt o mierze 25*.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 13:48 przez DORIII 777, łącznie zmieniany 1 raz.
DORIII 777
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:35

Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego

Post autor: DORIII 777 »

Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego o obwodzie 20 cm ma miarę 75*. Oblicz pole tego trójkąta.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

DORIII 777 pisze:W trójkącie prostokątnym o polu 136,5cm*, cosinus jednego z kątów jest równy 84/85. Oblicz długości boków tego trójkąta.
k-skala podobieństwa
\(cosx= \frac{84}{85}
sinx= \frac{13}{85}
ka=13
kb=84
kc=85
P= \frac{ab}{2}=136,5
P'= \frac{kakb}{2}=546,0
\frac{P'}{P}=4 \Rightarrow k=2
a=6,5
b=42,0
c=42,5\)
DORIII 777
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:35

Post autor: DORIII 777 »

oo wow... ale z deka nie rozumiem.. ;p
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Mając podany cosinus kąt możemy obliczyć sinus tego kąta \(sin^2 \alpha +cos^2 \alpha =1\), z trygonometrii wiemy że boki trójkąta prostokątnego o danym kącie mają długości 13, 84 i 85. Nasz szukany trójkąt jest do niego podobny ponieważ jego kąty mają te same miary. Skala podobieństwa to k. W przypadku pola to \(k^2\). Ponieważ pole było 4 razy większe to boki są 2 razy większe jak u naszego szukanego trójkąta.
DORIII 777
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:35

Post autor: DORIII 777 »

aha... no ok. ;)

(odczyt. pryw. wiad.) ;p
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

DORIII 777 pisze:Kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego o obwodzie 20 cm ma miarę 75*. Oblicz pole tego trójkąta.
a - ramie
b - podstawa
h - wysokość
Z takich zależności możemy skorzystać aby rozwiązać to zadanie.
\(\beta=75^o
\alpha = 180^o-2 \beta =30^o
P= \frac{bh}{2}= \frac{a^2sin30^o}{2}= \frac{absin75^o}{2}
20=2a+b
a^2=h^2+( \frac{b}{2} )^2\)
Wiesia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 24 maja 2009, 20:06

Post autor: Wiesia »

W trójkącie prostokątnym o polu 136,5cm*, cosinus jednego z kątów jest równy 84/85. Oblicz długości boków tego trójkąta.

P=1/2 *a*b=136,5 - dane pole

cos x=84/85
Oblicz sin x z jedynki trygonometrycznej:
sin^2 x + cos^2 x= 1
sin x= pierwiastek z ( 1- cos^2 x)
sin x= 13/85

sin x= a/c => a=sin x *c

cos x= b/c => b= cos x * c

P=1/2 * a * b
P= 1/2 * sin x * c * cos x * c
P=1/2 * sin x * cos x * c^2
Stąd:
c= pierwiastek z ( 2 P / sin x * cos x )
c=42,5

a=sin x * c = 6,5
b= cos x * c = 42

Odp. a=6,5 b=42 c=42,5
DORIII 777
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 lut 2010, 12:35

Post autor: DORIII 777 »

dziinkii Wiesia .... ;)
ODPOWIEDZ