funkcja-parametr-wartość bezwzględna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miauczykotek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 31 sty 2010, 15:01

funkcja-parametr-wartość bezwzględna

Post autor: miauczykotek »

dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=\(mx^2+(/m/-3)x-1\) ma wykres symetryczny względem osi OY i osiąga wartosc największą.
Jak to zrobic, od czego zacząc. Wiadomo ze w wierchołku ma wartosc najwieksza ale co dalej...
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

1.
\(W_f\ \ \ \\)symetryczny wględem osi OY\(\ \ \ \Rightarrow \ \ \\)wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji należy do osi OY\(\ \ \ \
\ \ \ x_w=0\ \ i\ \ \ \ \ x_w= \frac{-b}{2a}\ \ i\ \ \ b=|m|-3\ \ \ \Rightarrow \ \ \ |m|=3\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m=3\ \ \ lub\ \ \ m=-3\)


2.
funkcja osiąga wartość największą\(\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m<0\)

z 1. i z 2. \(\ \ \ (\ m=3\ \ \ \vee \ \ m=-3\ \ )\ \ \ i\ \ \ m<0\ \ \ \Rightarrow \ \ \ m=-3\)
ODPOWIEDZ