Znaleziony błąd w arkuszu

Komentarze do artykułów publikowanych na stronie głównej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krzyron
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 lis 2014, 13:24
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Znaleziony błąd w arkuszu

Post autor: Krzyron »

Hej, jestem tu nowy i postanowiłem sobie rozwiązywać arkusze maturalne. W zestawie I z 2014 roku natknąłem się na błąd w ZADANIU 20, tj o graniastosłupie. Tu macie linka:
http://www.zadania.info/d1584/41447
Chyba że ja tego nie rozumiem ale to powinien być 7-kąt, tak?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Znaleziony błąd w arkuszu

Post autor: radagast »

na moje oko to sześciokąt (przypuszczam , że nie zauważyłeś, że mowa o ścianach bocznych)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Liczba wszystkich krawędzi to 3n
n na dole,n na górze i n pionowych.
Liczba ścian bocznych jest n
Różnica \(3n-n=12\\2n=12\\n=6\)
W podstawie jest sześciokąt.
Masz więc 12 krawędzi przy podstawach i 6 krawędzi bocznych (razem jest 18 krawędzi).
Jest też 6 ścian bocznych.

Błędu nie ma...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Krzyron
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 lis 2014, 13:24
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Krzyron »

AHHHH, racja, nie ogarnąłem,że chodzi o ściany boczne tylko nie o wszystkie. Dzięki za odpowiedź i sorry za wprowadzanie w błąd.
ODPOWIEDZ