proszę o pomoc w rozwiazaniu:
Trójkat rozwartokatny może mieć boki o długościach:
a) \(3,4,7\)
b) \(\sqrt{7},3,2 \sqrt{5}\)
c) \(3,4,5\)
d) \(4,5,6\)
wiem, żę
przykłąd a odpada, bo \(3+4=7\) to nie jest trójkat
przykąłd c odpada, bo \(3^2+4^2=5^2\) jest to trójkat prostokatny ,
a jak mam rozpatrywać przypadki b i d?
dziekuję
Trójkąt rozwartokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Aby trójkąt był rozwartokątny musi spełniony być warunek:
\(c^2>a^2+b^2\)
dla b)
\((2 \sqrt{5} )^2> (\sqrt{7} )^2+3^2 \Rightarrow 20>7+9 \Rightarrow 20>16\) czyli warunek jest spełniony, więc jest to trójkąt rozwartokątny
dla d)
\(6^2>5^2+4^2 \Rightarrow 36>25+16 \Rightarrow 36>41\) warunek nie jest spełniony, więc nie jest to trójkąt rozwartokątny
PS.
Warunek ten wynika z twierdzenia cosinusów. Swoją drogą gdzieś już to zadanie widziałem, czy mogłabyś napisać z jakiej to jest książki ?
\(c^2>a^2+b^2\)
dla b)
\((2 \sqrt{5} )^2> (\sqrt{7} )^2+3^2 \Rightarrow 20>7+9 \Rightarrow 20>16\) czyli warunek jest spełniony, więc jest to trójkąt rozwartokątny
dla d)
\(6^2>5^2+4^2 \Rightarrow 36>25+16 \Rightarrow 36>41\) warunek nie jest spełniony, więc nie jest to trójkąt rozwartokątny
PS.
Warunek ten wynika z twierdzenia cosinusów. Swoją drogą gdzieś już to zadanie widziałem, czy mogłabyś napisać z jakiej to jest książki ?
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
a to przy okazji zapytak, kiedy trojkąt jest ostrokatny?
czy wtedy, gdy:
\(c^2<a^2+b^2\)
i
\(c<a+b\)
?
dziekuję
czy wtedy, gdy:
\(c^2<a^2+b^2\)
i
\(c<a+b\)
?
dziekuję
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 12:59 przez celia11, łącznie zmieniany 1 raz.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
nie łatwiej wprost z twierdzenia cosinusów??
\(a^2=b^2+c^2-2bc\cos\alpha\)
gdzie a to najdłuższy bok
naprzeciwko najdłuższego boku a leży największy kąt \(\alpha\)
jeżeli:
\(\cos\alpha \in (0;1) \\) trójkąt ostrokątny
\(\cos\alpha=0 \\) trójkąt prostokątny
\(\cos\alpha \in (-1;0) \\) trójkąt rozwartokątny
\(a^2=b^2+c^2-2bc\cos\alpha\)
gdzie a to najdłuższy bok
naprzeciwko najdłuższego boku a leży największy kąt \(\alpha\)
jeżeli:
\(\cos\alpha \in (0;1) \\) trójkąt ostrokątny
\(\cos\alpha=0 \\) trójkąt prostokątny
\(\cos\alpha \in (-1;0) \\) trójkąt rozwartokątny