chemia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bezimienna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 26 sty 2010, 16:01

chemia

Post autor: bezimienna »

Zadanie1
Do dwóch naczyń z kwasem siarkowym wrzucono próbki metali o jednakowej masie wapnia i glinu. W którym naczyniu wydzieli się więcej wodoru ?

Zadanie 2
Do dwóch naczyń z kwase, solnym wrzucono próbki metali o równej liczebności materii ( liczbie moli) wapnia i glinu W którym naczyniu wydzieli się więcej wapnia ?

Zadanie 3:
Do dwóch naczyń z kwasem solnym wrzucono próbki metali o jednakowej obetości wapnia i glinu. W któym naczyniu wydzieli się więcej wapnia.?

Zadanie 4:
Króty z podanych tlenków wymaga większej ilości wodoru w reakcji redukcji 1 g tlenku do wolnego metali
a) Fe2O3 czy Cr2O3
b) Feo czy Fe2O3

Zadanie 5. Uszeregować wg rosnącej zawartosci procentowej wodoru mieszaniny poreakcyjne otzrymane w nastepujacych przemianach:
1) konwersji metanu
1) reakcji pary wodnej z rożazonym koksem
2) półspalania metanu

Zadaie6
W któej reakacji można uzyskać najwieszka ilość wodoru
a) podczas elektroli m gramów
b) podczas konwersji m gramó metanu
c) podczas roztwarzania m gramów cynku w kwasie

Zadanie 7:
Ile kg wodoru można otrzymać w procesie konwersji 1 kg mieszaniny metanu i pary wodnej zmieszanych w stosunku molowym 1:1 ?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

zadanie 1
\(Ca+H_2SO_4 \to CaSO_4+H_2
2Al+3H_2SO_4 \to Al_2(SO_4)_3+3H_2
M_C_a=40,08g/mol
M_A_l=26,98g/mol
M_H_2=2,016g/mol
40,08gCa \to1mol= 2,016gH_2
40,08g Al=1,486mola \to 2,23mola=4,49g H_2\)

W naczyniu do którego wrzucono glin.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zadanie 2
\(Ca+2HCl \to CaCl_2+H_2
Al+3HCl \to AlCl_3+ \frac{3}{2}H_2\)

W naczyniu do którego wrzucono glin.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zadanie 3
\(Ca+2HCl \to CaCl_2+H_2
2Al+6HCl \to 2AlCl_3+ 3H_2
\partial _C_a=1,55g/cm^-^3
\partial _A_l=2,70g/cm^-^3\)


\(1cm^-^3Ca= \frac{1,55}{40,08}=0,039mola
1cm^-^3Al= \frac{2,70}{26,98}=0,100mola\)

W naczyniu do którego wrzucono glin.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zadanie 4
a)
\(Fe_2O_3+3H_2 \to 2Fe +3H_2O
Cr_2O_3+3H_2 \to 2Cr +3H_2O

M_F_e=55,85g/mol
M_C_r=52,00g/mol
M_F_e_2_O_3=159,70g/mol
M_C_r_2_O_3=152,00g/mol\)

tlenek żelaza (III)

b)
\(FeO+H_2 \to Fe+H_2O
1mol:1mol
Fe_2O_3+3H_2 \to 2Fe+3H_2O
1mol:3mole
M_F_e_O=71,85g/mol
M_F_e_2O_3=159,70g/mol
\frac{159,70g}{3}=53,23g\)

tlenek zelaza (II)
ODPOWIEDZ