Trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ania2120
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2010, 19:40

Trapez

Post autor: ania2120 »

Ramię trapezu równoramiennego ma długość 9, kąty przy podstawie mają po 30 stopni. Oblicz długość obu podstaw wiedząc że moźna w ten trapez wpisać okrąg

Krótszy bok deltoidu ma 6 cm. Na tym deltoidzie opisano okrąg o promieniu 5. Oblicz długość dłuższego boku
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

1.
a - długość dłuższej podstawy trapezu
b - długość krótszej podstawy
\(\begin{cases}a+b=18\\ \frac{ \frac{a-b}{2} }{9}=\cos 30^ \circ \end{cases}\)

2.
x - długość dłuższego boku deltoidu

100=x^2+36
x=8
ODPOWIEDZ