Ile jest równa ta liczba... proszę o pomoc!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
victarion
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 12 paź 2013, 17:18
Podziękowania: 12 razy

Ile jest równa ta liczba... proszę o pomoc!

Post autor: victarion »

Liczba \(\frac{ \sqrt[3]{36} }{ \sqrt{6} }\) jest równa:

a) \(\sqrt[3]{6}\)
b) \(\sqrt[5]{6}\)
c) \(\sqrt[6]{6}\)
d) \(\sqrt[12]{6}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ile jest równa ta liczba... proszę o pomoc!

Post autor: eresh »

victarion pisze:Liczba \(\frac{ \sqrt[3]{36} }{ \sqrt{6} }\) jest równa:

a) \(\sqrt[3]{6}\)
b) \(\sqrt[5]{6}\)
c) \(\sqrt[6]{6}\)
d) \(\sqrt[12]{6}\)

\(\frac{ \sqrt[3]{36} }{ \sqrt{6} }=\frac{36^{\frac{1}{3}}}{6^{\frac{1}{2}}}=\frac{6^{\frac{2}{3}}}{6^{\frac{1}{2}}}=6^{\frac{1}{6}}=\sqrt[6]{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ile jest równa ta liczba... proszę o pomoc!

Post autor: korki_fizyka »

victarion pisze:Liczba \(\frac{ \sqrt[3]{36} }{ \sqrt{6} }\) jest równa:

a) \(\sqrt[3]{6}\)
b) \(\sqrt[5]{6}\)
c) \(\sqrt[6]{6}\)
d) \(\sqrt[12]{6}\)
odp. c)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{36^{ \frac{1}{3} }}{6^{ \frac{1}{2} }}= \frac{6^{ \frac{2}{3} }}{6^{ \frac{1}{2} }}=6^{ \frac{2}{3}- \frac{1}{2} }=6^{ \frac{4}{6}- \frac{3}{6} }=6^{ \frac{1}{6} }= \sqrt[6]{6}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Przeczytałeś w ogóle ten post od początku ? :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ