Wielomiany pare prostych zadanek...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Fiszero
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 lut 2010, 17:18

Wielomiany pare prostych zadanek...

Post autor: Fiszero »

Prosiłbym o pomoc w zrobieniu tych paru zadanek,
z1.
w(x)=\(x^3-x^2+5x-5\)
a. jest różnicą wielomianów p(x)=\(x^3-x^2\) oraz q(x)=\(-5x-5\)
b.ma trzy pierwiastki
c.ma jeden pierwiastek
d. dla argumentu (-1) przymuje wartość zero

z.3
Dany jest wielomian p(x)=\(4x^3-12x^2+9x\) gdzie \(x \in R\)
a. dla jakich argumentów wielomian p(x) przyjmuje wartość równą 27?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
\(W(x)=x^2(x-1)+5(x-1)=(x^2+5)(x-1)\\W(x)=0 \Leftrightarrow x^2+5=0\ \vee \ x-1=0\\x^2+5>0\\x=1\)
Ten wielomian ma jeden pierwiastek. C.

3.
\(P(x)=4x^3-12x^2+9x\\P(x)=27\\4x^3-12x^2+9x=27\\4x^3-12x^2+9x-27=0\\4x^2(x-3)+9(x-3)=(x-3)(4x^2+9)=0 \Leftrightarrow x-3=0 \vee 4x^2+9=0\\4x^2+9>0\\x-3=0\\x=3\)

dla x=3
ODPOWIEDZ