Asymtota wykresu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Vetuz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 10 lis 2014, 08:57
Podziękowania: 5 razy

Asymtota wykresu

Post autor: Vetuz »

Zbadaj, czy wykres funkcji f ma asymtototy pionowe. Jeśli tak, wyznacz rownannie tych asymptot:

\(f(x)= \frac{2x+8}{x-5}\)

x \(\neq\) 5

Obliczyłem granice lewostronną: - \(\propto\)
Obliczyłem granice prawostronną: +\(\propto\)

Co dalej?
Awatar użytkownika
Vetuz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 10 lis 2014, 08:57
Podziękowania: 5 razy

Post autor: Vetuz »

a powinny wyjsc takie sam
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

No to masz asymptotę pionową \(x=5\)
Szukaj poziomej.
\(\Lim_{x\to \infty}f(x)= \Lim_{x\to \infty} \frac{2x+8}{x-5}=2\)
\(y=2\)
Jest więc asymptota pozioma(to jest szczególny przypadek ukośnej).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Vetuz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 10 lis 2014, 08:57
Podziękowania: 5 razy

Post autor: Vetuz »

ale po co? Mam wykazac ze ma asymtoty pionowe a zgodnie z twierdzeniem powinno być
- nieskonczonosc
- nieskonczonosc

lub

+ nies
+ nies
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re:

Post autor: Galen »

Vetuz pisze:a powinny wyjsc takie sam
Powinny wyjść dwie granice niewłaściwe.I dobrze Ci wyszły.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Vetuz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 10 lis 2014, 08:57
Podziękowania: 5 razy

Post autor: Vetuz »

czyli x = 4 rownanie? :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Asymptota pionowa x=5.
Granice mogą być \(-\infty\;\;i\;\;+\infty\) Nie tylko nieskończoność z tym samym znakiem.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ