funkcja przyjmuje wartosci dodatnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

funkcja przyjmuje wartosci dodatnie

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Dla jakich wartości parametru m funkcje \(f(x)=x^2-2mx+2-m\) przyjmuje wartosci dodatnie dla gażdego \(x \in R\)?


dziekuję
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

skoro \(a\) jest dodatnie, to funkcja ma ramiona skierowane w górę, a więc, żeby przyjmowała wartości dodatnie dla każdego \(x\in R\) wystarczy, że \(\Delta\) będzie mniejsza od \(0\).

\(\Delta = (-2m)^2 -4(2-m) \Rightarrow 4m^2 +4m-8\)

\(\Delta =4^2+128=16+128=144 \Rightarrow \sqrt{ \Delta } =12\)

\(m_1= \frac{-4 -12 }{8} \Rightarrow -2\)
\(m_2= \frac{-4 +12 }{8} \Rightarrow 1\)

EDIT//

Masz rację Tomek :p. Zadanie pisałem po powrocie z nart i się walnąłem :D. Zmęczenie robi swoje, już poprawiłem.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2010, 01:59 przez bolc, łącznie zmieniany 3 razy.
tometomek91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
Podziękowania: 42 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: tometomek91 »

bolc, policz jeszcze raz deltę.
Odp: \(m=-2, m=1\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ