wykres funkcji trygonometrycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Iluminati91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 31 gru 2009, 16:31
Lokalizacja: Śląsk
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Iluminati91 »

Wiatm!
Nie znalazłam tutaj nigdzie takiego zadania wcześniej, więc mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Narysuj wykres funkcji y=sin²x-cos²x.
Po drobnym przekształceniu dochodzimy do postaci y=2sin²x-1, ale co dalej?
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

Może to Ci pomoże http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% ... cos%C2%B2x

skorzystaj z wzoru \(cos2 \alpha =1-2sin^2 \alpha \Rightarrow -cos2 \alpha =2sin^2 \alpha -1\) Funkcja \(cos\) jest parzysta więc nie powinieneś już mieć problemów z narysowaniem wykresu \(y=-cos2 \alpha\) ;-).
Iluminati91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 31 gru 2009, 16:31
Lokalizacja: Śląsk
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Post autor: Iluminati91 »

Dzięki wielki. :D
ODPOWIEDZ