suma miejsc zerowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

suma miejsc zerowych

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:


Oblicz sumę miejsc zerowych funkcji: \(f(x)= \frac{1}{2}-|2x+ \frac{1}{4}|\).

dziekuję
tometomek91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
Podziękowania: 42 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: tometomek91 »

\(f(x)= \begin{cases} \frac{1}{4}-2x; x \ge -\frac{1}{8} \\ \frac{3}{4}+2x; x<-\frac{1}{8} \end{cases}\\
x_{1}=-\frac{3}{8}, x_{2}=\frac{1}{8} \Rightarrow x_{1}+x_{2}=-\frac{1}{4}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję,

tylko zastanawiam się, czy muszę przy rozwiazywaniu takigo zadania otwartego podawać również założenia, tzn. dla jakich przedziałów po ściągnięciu modułu?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale chyba tak, skoto napisałeś powyżej!
ODPOWIEDZ