Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
miauczykotek
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 sty 2010, 15:01
Post
autor: miauczykotek »
Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)
nie ma pierwiastków?
\(x^4\) - \((2m - 3)x^2\) + \(m^2\) \(-1\)
-
miauczykotek
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 31 sty 2010, 15:01
Post
autor: miauczykotek »
*ten pierwszy minus dotyczy całości a nie potęgi przy 4
-
tometomek91
- Czasem tu bywam
- Posty: 133
- Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
- Podziękowania: 42 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Post
autor: tometomek91 »
Podstawiamy:
\(x^{2}=t; t \ge 0\\
W(t)=t^{2}-(2m-3)t+m^{2}-1\)
Nie ma pierwiastków, gdy:
\(\Delta<0 \vee \begin{cases} \Delta=0 \\ t_{0}<0 \end{cases} \vee \begin{cases} \Delta>0 \\ t_{1}t_{2}>0 \\ t_{1}+t_{2}<0\end{cases}\)