Zbadac ciaglosc funkcji okreslonej wzorem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Zbadac ciaglosc funkcji okreslonej wzorem

Post autor: lexus1995 »

\(k(x)= \Lim_{x\to \infty } \frac{n^{x}-n^{-x}}{n^{-x}+n^{x}}, x \in \rr\)

dla \(x=0\) ta granica sie zeruje tylko co dalej?
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Post autor: lexus1995 »

\(\Lim_{x\to \infty } \frac{n^{x}-n^{-x}}{n^{-x}+n^{x}}= Lim_{x\to \infty } \frac{n^{2x}-1}{n^{2x}+1}=Lim_{x\to \infty } [(1+ \frac{-2}{n^{2x}+1})^{ \frac{n^{2x}+1}{-2}}]^ \frac{-2}{n^{2x}+1}\) tak to przekształciłem, nie wiem czy dobrze
lexus1995
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 28 mar 2014, 21:13

Post autor: lexus1995 »

sam się uporałem z problemem t/c
ODPOWIEDZ