trygonometryczne zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 19 wrz 2009, 13:10

trygonometryczne zadanie z treścią

Post autor: Kari »

Konstruktor stworzył projekt , w którym maszt radiowy o wysokości 30 m ma być wspierany dwiema linami jednakowej długości łączącymi wierzchołek masztu z ziemią pod kątem 55 stopni. Oblicz , jakiej długości liny są potrzebne do wykonania projektu oraz w jakiej odległości od masztu należy przygotować mocowania do lin.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

H - wysokość masztu
l - długość jednej liny
a - odległość koty liny od wieży
\(sin55^o= \frac{H}{l}
l= \frac{H}{sin55^o}= \frac{30}{0,8192}=36,62m
ctg55^o= \frac{a}{H}
a=Hctg55^o=30 \cdot 0,700=21,01m\)

Potrzeba liny o długości 36,62m każda, kotwy lin muszą być oddalone o 21,01m od wieży.
ODPOWIEDZ