witam,
jak najszybciej rozwiązać zdanie typu
Oblicz:
\(2010 \frac{7}{101}\cdot 2011 \frac{7}{101} - 2009 \frac{7}{101} \cdot 2012 \frac{7}{101}\)
konkurs -szk. podst.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 07 lis 2014, 08:32
- Podziękowania: 6 razy
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9863 razy
- Płeć:
\(a=2010\cdot\frac{7}{101}\cdot2011\cdot\frac{7}{101}-\frac{7}{101}\cdot2009\cdot\frac{7}{101}\cdot2012=\frac{7}{101}\cdot\frac{7}{101}\cdot(2010\cdot2011-2009\cdot2012)\)
\(2010\cdot2011=2010\cdot(2010+1)=2010^2+2010\)
\(2009\cdot2012=(2010-1)\cdot2012=2010\cdot2012-2012=2010\cdot(2010+2)-2012=2010^2+2\cdot2010-2012\)
\(2010\cdot2011-2009\cdot2012=(2010^2+2010)-(2010^2+2\cdot2010-2012)=\\=2010^2+2010-2010^2-2\cdot2010+2012=2012-2010=2\)
\(a=\frac{7}{101}\cdot\frac{7}{101}\cdot2=\frac{49}{10201}\cdot2=\frac{98}{10201}\)
\(2010\cdot2011=2010\cdot(2010+1)=2010^2+2010\)
\(2009\cdot2012=(2010-1)\cdot2012=2010\cdot2012-2012=2010\cdot(2010+2)-2012=2010^2+2\cdot2010-2012\)
\(2010\cdot2011-2009\cdot2012=(2010^2+2010)-(2010^2+2\cdot2010-2012)=\\=2010^2+2010-2010^2-2\cdot2010+2012=2012-2010=2\)
\(a=\frac{7}{101}\cdot\frac{7}{101}\cdot2=\frac{49}{10201}\cdot2=\frac{98}{10201}\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 07 lis 2014, 08:32
- Podziękowania: 6 razy
Re: konkurs -szk. podst.
ale tam sa liczby mieszene a nie mnożenie ..... i zadanie jest konkursowe dla dziecka ze szkoły podstawowej
-
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9863 razy
- Płeć:
Oj!, źle odczytałam.
Ale w szkole podstawowej mają podstawy algebry. A na konkursach zawsze jest rozszerzony program.
tutaj można przyjąć:
\(2010\frac{7}{101}=a\\2011\frac{7}{101}=a+1\\2009\frac{7}{101}=a-1\\2012\frac{7}{101}=a+2\)
I mamy;
\(a(a+1)-(a-1)(a+2)=(a^2+a)-(a^2+2a-a-2)=a^2+a-a^2-2a+a+2=2\)
Ale w szkole podstawowej mają podstawy algebry. A na konkursach zawsze jest rozszerzony program.
tutaj można przyjąć:
\(2010\frac{7}{101}=a\\2011\frac{7}{101}=a+1\\2009\frac{7}{101}=a-1\\2012\frac{7}{101}=a+2\)
I mamy;
\(a(a+1)-(a-1)(a+2)=(a^2+a)-(a^2+2a-a-2)=a^2+a-a^2-2a+a+2=2\)