chemia fizyczna - entropia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia13151
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 lis 2014, 13:20

chemia fizyczna - entropia

Post autor: kasia13151 »

Witam,
mam problem z rozwiązaniem dwóch poniższych zadań:
1. 7,9 moli tlenu o temperaturze 300 K rozprężono izotermicznie, odwracalnie od 22,1 dm^3 do 99,7 dm^3. obliczyć wartość produkcji entropii tego procesu. Tlen opisać równaniem van der Waalsa ( a= 0,138 [Jm^3mol^-2] , b= 3,18*10^-5 [m^3mol^-1] ). Wynik podaj w JK^-1mol^-1.
2. 2 mole metanu znajdujące się w warunkach standardowych ( T1=298 K , p=10^5 Pa ), rozpręża się adiabatycznie przesuwając tłok obciążony ciśnieniem 4,0*10^4 Pa do wyrównania ciśnień po obu stronach tłoka. Obliczyć temperaturę końcową układu, oraz deltaS i deltaF tego procesu. Metan spełnia równanie stanu sztywnych kul ( b=42,8*10^-6 ) Standardowa molowa entropia metanu w temperaturze 298 K wynosi S=186,19.
Proszę o jakiekolwiek odpowiedzi.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Ludwik Komorowski, Andrzej Olszowski -Chemia fizyczna t.4 zajrzyj
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ