trójkat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 100
- Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11
trójkat
Długość boków pewnego trójkąta wyrażają się kolejnymi liczbami naturalnymi. Największy kąt w tym trójkącie jest dwa razy większy od kata najmniejszego. Wyznacz długości boków tego trójkąta.
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1118 razy
- Płeć:
\(a,a+1,a+2\) - boki trójkąta \((a>0)\)
\(\alpha\) - najmniejszy kąt
\(2\alpha\) - największy kąt
Z twierdzenia sinusów:
\(\frac{a}{sin\alpha} = \frac{a+2}{sin2\alpha} \\
\frac{a}{sin\alpha} = \frac{a+2}{2sin\alpha cos\alpha}\\
a = \frac{a+2}{2cos\alpha}\\
cos\alpha= \frac{a+2}{2a}\)
Z twierdzenia cosinusów:
\(a^2=(a+2)^2+(a+1)^2-2(a+2)(a+1)cos\alpha\\
a^2=(a+2)^2+(a+1)^2-2(a+2)(a+1) \cdot \frac{a+2}{2a}\)
Musisz rozwiązać to ostatnie równanie.
\(\alpha\) - najmniejszy kąt
\(2\alpha\) - największy kąt
Z twierdzenia sinusów:
\(\frac{a}{sin\alpha} = \frac{a+2}{sin2\alpha} \\
\frac{a}{sin\alpha} = \frac{a+2}{2sin\alpha cos\alpha}\\
a = \frac{a+2}{2cos\alpha}\\
cos\alpha= \frac{a+2}{2a}\)
Z twierdzenia cosinusów:
\(a^2=(a+2)^2+(a+1)^2-2(a+2)(a+1)cos\alpha\\
a^2=(a+2)^2+(a+1)^2-2(a+2)(a+1) \cdot \frac{a+2}{2a}\)
Musisz rozwiązać to ostatnie równanie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.