Liczby
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(3\sqrt{3\sqrt[3]{9\sqrt{9}}}=3\sqrt{3\sqrt[3]{9\cdot3}}=3\sqrt{3\sqrt[3]{27}}=3\sqrt{3\cdot3}=3\sqrt{9}=3\cdot3=9\)
D.
2.
Przeciwprostokątna w tym trójkącie ma długość
\(c=\sqrt{1^2+2^2}=\sqrt{5}\)
\(tg\alpha=2\\sin\alpha=sin\beta=\frac{2}{\sqrt{5}}\\tg\alpha-5\cdot\ sin\alpha\ cos\beta=2-5\cdot(\frac{2}{\sqrt{5}})^2=2-5\cdot\frac{4}{5}=2-4=-2\)
B.
3.
\(\frac{x}{y}=\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}-1}\cdot\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}+1}=\frac{2+2\sqrt{2}+1}{2-1}=2\sqrt{2}+3\)
\(\frac{x}{y}-3=z\)
B.
4.
\(\sqrt{(x-4)^2}<7 \Leftrightarrow |x-4|<7 \Leftrightarrow -7<x-4<7 \Leftrightarrow \\\Leftrightarrow -3<x<11\ \wedge x<0 \Leftrightarrow x \in \left\{-2,\ -1 \right\}\)
A.
\(3\sqrt{3\sqrt[3]{9\sqrt{9}}}=3\sqrt{3\sqrt[3]{9\cdot3}}=3\sqrt{3\sqrt[3]{27}}=3\sqrt{3\cdot3}=3\sqrt{9}=3\cdot3=9\)
D.
2.
Przeciwprostokątna w tym trójkącie ma długość
\(c=\sqrt{1^2+2^2}=\sqrt{5}\)
\(tg\alpha=2\\sin\alpha=sin\beta=\frac{2}{\sqrt{5}}\\tg\alpha-5\cdot\ sin\alpha\ cos\beta=2-5\cdot(\frac{2}{\sqrt{5}})^2=2-5\cdot\frac{4}{5}=2-4=-2\)
B.
3.
\(\frac{x}{y}=\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}-1}\cdot\frac{\sqrt{2}+1}{\sqrt{2}+1}=\frac{2+2\sqrt{2}+1}{2-1}=2\sqrt{2}+3\)
\(\frac{x}{y}-3=z\)
B.
4.
\(\sqrt{(x-4)^2}<7 \Leftrightarrow |x-4|<7 \Leftrightarrow -7<x-4<7 \Leftrightarrow \\\Leftrightarrow -3<x<11\ \wedge x<0 \Leftrightarrow x \in \left\{-2,\ -1 \right\}\)
A.