Rozwiąż równanie:
\(sin^4 \frac{x}{2} + cos^4 \frac{x}{2}= \frac{5}{8}\) w przedziale \(<- \pi , \pi>\)
Niby rozwiązałem, ale mam pewne wątpliwości...
f.trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 175
- Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
- Otrzymane podziękowania: 38 razy
\(sin^4(\frac{x}{2})+cos^4(\frac{x}{2})=\frac{5}{8}\) w przedziale \(<-\pi;\pi>\)
Korzystać będziemy z wzorów:
\(sinx=2sin (\frac{x}{2}) \cdot cos(\frac{x}{2})\), co jest równoznaczne z tym: \(sin2x=2sinx \cdot cosx\)
\((a+b)^2= a^2+2ab+b^2\)
\(sin^2x+cos^2x=1\)
To liczymy:
\(sin^4(\frac{x}{2})+cos^4(\frac{x}{2})=\frac{5}{8}\)
\([sin^2(\frac{x}{2}) + cos^2(\frac{x}{2})]^2 - 2sin^2(\frac{x}{2}) \cdot cos^2(\frac{x}{2})=\frac{5}{8}\)
\(1- 2sin(\frac{x}{2})\cdot cos(\frac{x}{2})\cdot 2sin(\frac{x}{2}) \cdot cos(\frac{x}{2})\cdot \frac{1}{2}=\frac{5}{8}\)
\(-\frac{1}{2} sinx\cdot sinx = -\frac{3}{8} \ \ \ / \cdot (-2)\)
\(sin^2x=\frac{3}{4}\)
\(|sinx|=\frac{\sqrt{3}}{2}\)
\(sinx=\frac{\sqrt{3}}{2} \ \ \cup \ \ sinx=-\frac{\sqrt{3}}{2}\)
Teraz jeśli poprowadzimy prostą \(y=\frac{\sqrt{3}}{2}\) to przetnie ona wykres naszego sinusa w dwóch punktach (oczywiście w podanym przedziale). Podobnie jeśli poprowadzimy prostą \(y=-\frac{\sqrt{3}}{2}\).
Policzmy więc punkty przecięcia:
\(sinx=\frac{\sqrt{3}}{2} \ \ \Leftrightarrow \ \ x=\frac{\pi}{3} \ \ \cup \ \ x=\pi-\frac{\pi}{3}=\frac{2}{3}\pi\)
\(sinx=-\frac{\sqrt{3}}{2} \ \ \Leftrightarrow \ \ x=-\frac{\pi}{3} \ \ \cup \ \ x=-\pi+\frac{\pi}{3}=-\frac{2}{3}\pi\)
Mamy nasze rozwiązanie: \(x=-\frac{2}{3}\pi \ \ \cup \ \ x=-\frac{\pi}{3} \ \cup \ \ x=\frac{\pi}{3} \ \ \cup \ \ x=\frac{2}{3}\pi\)
Prośba z mojej strony, jeśli rozwiązałeś jakieś zadanie i nie jesteś pewien czy dobrze, to zamieść również wynik. No chyba, że nie rozwiązałeś...
Pozdrawiam
Szymon.
Korzystać będziemy z wzorów:
\(sinx=2sin (\frac{x}{2}) \cdot cos(\frac{x}{2})\), co jest równoznaczne z tym: \(sin2x=2sinx \cdot cosx\)
\((a+b)^2= a^2+2ab+b^2\)
\(sin^2x+cos^2x=1\)
To liczymy:
\(sin^4(\frac{x}{2})+cos^4(\frac{x}{2})=\frac{5}{8}\)
\([sin^2(\frac{x}{2}) + cos^2(\frac{x}{2})]^2 - 2sin^2(\frac{x}{2}) \cdot cos^2(\frac{x}{2})=\frac{5}{8}\)
\(1- 2sin(\frac{x}{2})\cdot cos(\frac{x}{2})\cdot 2sin(\frac{x}{2}) \cdot cos(\frac{x}{2})\cdot \frac{1}{2}=\frac{5}{8}\)
\(-\frac{1}{2} sinx\cdot sinx = -\frac{3}{8} \ \ \ / \cdot (-2)\)
\(sin^2x=\frac{3}{4}\)
\(|sinx|=\frac{\sqrt{3}}{2}\)
\(sinx=\frac{\sqrt{3}}{2} \ \ \cup \ \ sinx=-\frac{\sqrt{3}}{2}\)
Teraz jeśli poprowadzimy prostą \(y=\frac{\sqrt{3}}{2}\) to przetnie ona wykres naszego sinusa w dwóch punktach (oczywiście w podanym przedziale). Podobnie jeśli poprowadzimy prostą \(y=-\frac{\sqrt{3}}{2}\).
Policzmy więc punkty przecięcia:
\(sinx=\frac{\sqrt{3}}{2} \ \ \Leftrightarrow \ \ x=\frac{\pi}{3} \ \ \cup \ \ x=\pi-\frac{\pi}{3}=\frac{2}{3}\pi\)
\(sinx=-\frac{\sqrt{3}}{2} \ \ \Leftrightarrow \ \ x=-\frac{\pi}{3} \ \ \cup \ \ x=-\pi+\frac{\pi}{3}=-\frac{2}{3}\pi\)
Mamy nasze rozwiązanie: \(x=-\frac{2}{3}\pi \ \ \cup \ \ x=-\frac{\pi}{3} \ \cup \ \ x=\frac{\pi}{3} \ \ \cup \ \ x=\frac{2}{3}\pi\)
Prośba z mojej strony, jeśli rozwiązałeś jakieś zadanie i nie jesteś pewien czy dobrze, to zamieść również wynik. No chyba, że nie rozwiązałeś...
Pozdrawiam
Szymon.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 100
- Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11