Elektrostatyka, wahadło matematyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Elektrostatyka, wahadło matematyczne
Wahadło matematyczne zbudowane jest z kulki o masie m = 1 g, zawieszonej na jedwabnej nici o długości l = 36 cm. Jak zmieni się okres wahań wahadła, jeżeli udzielimy kulce ładunku dodatniego lub ujemnego q = 10-5 C i umieścimy wahadło w jednorodnym polu elektrycznym o natężeniu E = 102 N/C, którego linie sił są skierowane pionowo w dół?
yogi
-
- Expert
- Posty: 6276
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Gdy naładujemy kulkę dodatnio to okres zmaleje, a gdy ujemnie , to wzrośnie.
\(T = 2 \pi \sqrt{ \frac{L} {g \pm \frac{qE}{m}}}\)
\(T = 2 \pi \sqrt{ \frac{L} {g \pm \frac{qE}{m}}}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl