funkcja trygonometryczna-uprość wyrażenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kari
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 19 wrz 2009, 13:10

funkcja trygonometryczna-uprość wyrażenie

Post autor: Kari »

\(\frac{1}{tg\alpha}+\frac{sin\alpha}{1+cos\alpha}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\frac{1}{tg\alpha}+\frac{\sin\alpha}{1+\cos\alpha}=\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}+\frac{\sin\alpha}{1+\cos\alpha}=\frac{\cos\alpha+\cos^2\alpha+\sin^2\alpha}{\sin\alpha(1+\cos\alpha)}=\frac{\cos\alpha+1}{\sin\alpha(1+\cos\alpha)}=\frac{1}{\sin\alpha}\)
ODPOWIEDZ