oblicz granice funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dociekliwy
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 paź 2014, 12:59
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

oblicz granice funkcji

Post autor: dociekliwy »

\(\Lim_{x\to -\infty}\frac{ 1+x^3}{1-x^3}\)
Szimi10
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Post autor: Szimi10 »

Nieczytelne to. Jeśli to jest jeden ułamek, to wyciągnij x^3 przed nawias w liczniku i mianowniku, skróć i będziesz miał granicę. Najlepiej pokaż jak liczysz.

Pozdrawiam
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: oblicz granice funkcji

Post autor: radagast »

dociekliwy pisze:1+x^3/1-x^3 lim x->- infty
może tak to miało być ?
\(\Lim_{x\to- \infty } \frac{1+x^3}{1-x^3}\)
dociekliwy
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 paź 2014, 12:59
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: oblicz granice funkcji

Post autor: dociekliwy »

tak tylko nie wiem jak to zrobić bo jak wyciagnę x przed nawias to potem wychodzi mi -1 czy taki ma być wynik?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\Lim_{x\to- \infty } \frac{1+x^3}{1-x^3}=\Lim_{x\to- \infty } \frac{ \frac{1}{x^3} +1}{ \frac{1}{x^3} -1}= \frac{0+1}{0-1}= -1\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Tak jest granice zarówno w plus jak i minus nieskończoności są równe (-1).
Przed nawias wyprowadź \(x^3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ