Funkcje - wyznacz ZW funkcji - p. roz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Funkcje - wyznacz ZW funkcji - p. roz

Post autor: bolc »

Wyznacz zbiór wartości funkcji:

\(y= \frac{1}{-x^2+x} +1\)

odpowiedź : \(y \in (- \infty ;1) \cup <5;+ \infty )\)

komentarz: udało mi się wyznaczyć ten zbiór, ale metodą intuicyjną :p. Chciałbym, żeby ktoś to rozwiązał normalnym sposobem. Ja wyznaczyłem najpierw Df, potem wyznaczyłem wierzchołek tej paraboli \(-x^2 +x\) czyli \(W=( \frac{1}{2} , \frac{1}{4} )\) więc skoro maksymalna wartość \(-x^2 +x\) to \(\frac{1}{4}\) więc korzystając z tego wyznaczyłem \(y\in <5;+ \infty )\) a drugi zbiór jak mówiłem intuicyjnie :p.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zbiór wartości jest dobry.
Można zrobić pełne badanie przebiegu zmienności funkcji,lub chociaż obliczyć granice funkcji przy x zmierzającym
do +nieskończoność ,-nieskończoność,do zera z lewej i z prawej,no i do 1 z obu stron.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ