Potrzebuje potwierdzenia.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Arthe
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 02 lut 2010, 15:13

Potrzebuje potwierdzenia.

Post autor: Arthe »

Czy to zadanie nie ma przypadkiem błędu? (liczba ujemna pod pierwiastkiem)
http://yfrog.com/emdziwnej
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Nie. Od kilku lat "obowiązuje" definicja pierwiastka o stopniu nieparzystym z dowolnej liczby rzeczywistej.
Pierwiastki o parzystym stopniu w zbiorze liczb rzeczywistych istnieją, oczywiście, tylko z liczb nieujemnych.
Przyjęto, że ponieważ \((-2)^3=-8\), to \(\sqrt[3]{-8}=-2\).

P. S. Za "moich czasów" można było wyciągać pierwiastki tylko z liczb nieujemnych i taki zapis był niemożliwy.
Arthe
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 02 lut 2010, 15:13

Post autor: Arthe »

Mógłby ktoś to jeszcze rozwiązać, ponieważ mi wychodzi \(\frac{58}{11} + \frac{46}{11} = \frac{104}{11}\)
a w książce niby poprawną odpowiedzią jest \(\frac{11}{104}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Może polecenie brzmi 'podaj liczbę odwrotną do' ?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Arthe
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 02 lut 2010, 15:13

Post autor: Arthe »

Tak, własnie tak jest napisane. Ide lepiej spać bo już nie daje rady poprawnie czytać zadań, dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ