produkt kartezjanski

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pati90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 sty 2010, 18:54

produkt kartezjanski

Post autor: pati90 »

hej, prosze o pomoc, mam policzyc produkt kartezjanski AxB i BxA dla zbiorow:
A={1,2}, B =(-1,4)

nie wiem czy to do konca rozumiem, wiec gdzyby ktos mogl mi powiedziec jak sie to rozwiazuje
bolc
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 275
Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: bolc »

\(AxB = \left\{(1, -1<x<4);(2,-1<x<4)\right\}\)
\(BxA = \left\{(-1<x<4,1);(-1<x<4,2)\right\}\)

\(x \in R\) Nie mam pewności czy to jest dobrze, ale ja zrobiłbym to właśnie tak. Można by to ładnie przedstawić na wykresie w układzie współrzędnych. BTW to chyba nie jest zadanie ze szkoły średniej, nie przypominam sobie, żeby w programie był iloczyn kartezjański :p.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

x=1 i y€(-1;4) --------odcinek pionowy prostej x=1 bez końców na wysokości y=-1 i y=4

x=2 i y€(-1;4)-----------odcinek prostej o równaniu x=2 bez końców,bo y należy do przedziału otwartego.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
pati90
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 sty 2010, 18:54

produkt kartezjanski

Post autor: pati90 »

dziekuje^^ a czy produkt kartezjanski to to samo co iloczyn kartezjanski??
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

To samo.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ