Mam takie zadanie i nie wiem jak je rozwiązać - proszę o pomoc
W zapisie
a + 4 x bbbb = abbbb
zastap a i b cyframi, aby otrzymac równosc prawdziwa.
Równość prawdziwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tę równość można zapisać:
\(a+4\cdot1111b=10000a+1111b\\4444b+a=10000a+1111b\\9999a=3333b\\b=3a\)
Czyli
\(\begin{cases}a=1\\b=3 \end{cases} \vee \begin{cases}a=2\\b=6 \end{cases} \vee \begin{cases}a=3\\b=9 \end{cases}\)
Można sprawdzić, że dla tych trzech par równość jest prawdziwa.
\(1+4\cdot2222=12222\\2+4\cdot6666=26666\\3+4\cdot9999=39999\)
\(a+4\cdot1111b=10000a+1111b\\4444b+a=10000a+1111b\\9999a=3333b\\b=3a\)
Czyli
\(\begin{cases}a=1\\b=3 \end{cases} \vee \begin{cases}a=2\\b=6 \end{cases} \vee \begin{cases}a=3\\b=9 \end{cases}\)
Można sprawdzić, że dla tych trzech par równość jest prawdziwa.
\(1+4\cdot2222=12222\\2+4\cdot6666=26666\\3+4\cdot9999=39999\)