Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
piotrekq94
- Czasem tu bywam
![Czasem tu bywam Czasem tu bywam](./images/ranks/rank4.gif)
- Posty: 87
- Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
- Podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Post
autor: piotrekq94 »
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd wzięło się to:
\(\frac{(x-1)^2}{ (\sqrt{5}) ^2}- \frac{(y+2)^2}{ (2 \sqrt{5})^2 }=1\)
Krzywa:
\(8x^2-2y^2-16x-8y-40=0\)
\(8(x-1)^2-2(y+2)^2=40\)
\(\frac{(x-1)^2}{ (\sqrt{5}) ^2}- \frac{(y+2)^2}{ (2 \sqrt{5})^2 }=1\)
-
Panko
- Fachowiec
![Fachowiec Fachowiec](./images/ranks/rank9.gif)
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Post
autor: Panko »
właściwie wszystko jest napisane .
Krzywą \(8x^2-2y^2-16x-8y-40=0\)
zwijamy ( uzupełniamy do zupełnych kwadratów )
Co wymaga objasnienia ?
-
piotrekq94
- Czasem tu bywam
![Czasem tu bywam Czasem tu bywam](./images/ranks/rank4.gif)
- Posty: 87
- Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
- Podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Post
autor: piotrekq94 »
Ale nie za bardzo wiem skąd w mianowniku wzięło się:
\(( \sqrt{5})^2\)
i
\((2 \sqrt{5})2\)
oraz
\(=1\)
-
Panko
- Fachowiec
![Fachowiec Fachowiec](./images/ranks/rank9.gif)
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Post
autor: Panko »
dzielisz obustronnie równanie przez \(40\)
no i jest : \(\frac{8}{40} =\frac{1}{5} = \frac{1}{( \sqrt{5} )^2}\)
\(\frac{2}{40} =\frac{1}{20} = \frac{1}{( 2\sqrt{5} )^2}\)
-
piotrekq94
- Czasem tu bywam
![Czasem tu bywam Czasem tu bywam](./images/ranks/rank4.gif)
- Posty: 87
- Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
- Podziękowania: 41 razy
- Płeć:
Post
autor: piotrekq94 »
A jak wyznaczyć współrzędne ognisk?
-
octahedron
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank11.gif)
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
Post
autor: octahedron »
Dla krzywej \(\frac{(x-x_0)^2}{a^2}-\frac{(y-y_0)^2}{b^2}=1\) ogniska mają współrzędne \(\left(x_0\pm\sqrt{a^2+b^2},y_0\right)\)