Zadania maturalne =)

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gochaaa18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2008, 00:52

Zadania maturalne =)

Post autor: gochaaa18 »

Zadanie 1. Dana jest funkcja f(x) = (x^2 + 6x + 10) / (x+3).
a) określ przedziały monotoniczności tej funkcji.
b) znajdź ekstrema lokalne funkcji f.

Zadanie 2. Dla jakich wartości parametru m liczby sinx i cosx są pierwiastkami równania
x^2 + mx - 1/4 = 0?

Zadanie 3. Wyznacz najmniejszą (m) i największą (M) wartość funkcji f(x) = x^3 - 3x + 20 w przedziale <-3;3>.

Zadanie 4. Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej 10^n + 4^n - 2 jest liczbą podzielną przez 3.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

gochaaa18 pisze:Zadanie 1. Dana jest funkcja f(x) = (x^2 + 6x + 10) / (x+3).
a) określ przedziały monotoniczności tej funkcji.
b) znajdź ekstrema lokalne funkcji f.
http://www.zadania.info/2571470
Zadanie 2. Dla jakich wartości parametru m liczby sinx i cosx są pierwiastkami równania
x^2 + mx - 1/4 = 0?
http://www.zadania.info/9298152
Zadanie 3. Wyznacz najmniejszą (m) i największą (M) wartość funkcji f(x) = x^3 - 3x + 20 w przedziale <-3;3>.
http://www.zadania.info/2870517
Zadanie 4. Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej 10^n + 4^n - 2 jest liczbą podzielną przez 3.
http://www.zadania.info/1284783
ODPOWIEDZ