skala

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 18:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

skala

Post autor: libellle »

Witam po wakacjach :)
Długo mnie tu nie było, ale pora wrócić i się dokształcić, tym razem ze skali:)

Rzeczywista odległość z Bydgoszczy do Krakowa w linii prostej wynosi 360 km. Jaka będzie odległość między tymi miastami na mapie wykonanej w skali 1 : 4 000 000 ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

skala 1:4 000 000 oznacza,że 1 cm na mapie odpowiada 4 miliony cm w realu.
\(4000000cm=40000m=40 km.\\
1cm \;na \;mapie\;,\;to\;\; 40km\;\;w\;terenie\\
360:40=9\\
360km=9\cdot 40km\)

Na mapie będzie to 9 cm.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 22:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

\(1\) cm na mapie to \(4 \cdot 10^6\) \(cm\) w realu

\(1 km=10^5\) cm

czyli \(1\) cm na mapie to \(40\) km w realu
stąd \(360\) km w realu to \(9\) cm na mapie
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 18:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: skala

Post autor: libellle »

Dziękuję :)
Czyżby nie wszyscy śledzili mecz Polska - Szkocja? ;)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

Mam podzielną uwagę :D
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.