Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
zibi318
- Witam na forum

- Posty: 4
- Rejestracja: 18 paź 2009, 18:43
Post
autor: zibi318 » 02 lut 2010, 17:08
Uczę się na sprawdzian z fizyki i mam problem z 2 zadankami z fizyki, nie wiem jak je rozwiązać.
z góry dziękuję za odpowiedz

Ostatnio zmieniony 08 lis 2010, 21:04 przez zibi318, łącznie zmieniany 1 raz.
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 02 lut 2010, 17:22
zad 2.
\(m_l=100t
v_l=36\frac{km}{h}
m_k=12,5t\)
z zasady zachowania pędu:
\(p_p=p_k
m_l\cdot v_l=(m_l+m_k)\cdot v_x
v_x=\frac{m_l\cdot v_l}{m_l+m_k}
v_x=\frac{100t\cdot 36\frac{km}{h}}{100t+12,5t}
v_x=32\frac{km}{h}\)
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 02 lut 2010, 17:33
zad 1.
siła naciągu linki jest największa w najniższym położeniu kulki, aby linka się nie zerwała musi być spełniona równość:
\(F_l=F_b+Q
F_l=\frac{mv^2}{r}+mg
\frac{mv^2}{r}=F_l-mg
mv^2=r(F_l-mg)
v^2=\frac{r(F_l-mg)}{m}
(\frac{2\pi r}{T})^2=\frac{r(F_l-mg)}{m}
\frac{T^2}{4\pi^2r^2}=\frac{m}{r(F_l-mg)}
T^2=\frac{4\pi^2mr^2}{r(F_l-mg)}
T=\sqrt{\frac{4\pi^2mr}{F_l-mg}}\)