zad.1
Narysuj dowolny trojakt oraz trojkat do niego symetryczny:
a)wzgledem prostej zawierajacej jeden z bokow,
b)wzgledem prostej przecinajacej dwa boki trojkata,
c)wzgledem prostej zawierajacej jedna z wysokosci trojkata.
zad.2
Punkty A=(-3,2),B=(0,3),C=(-2,5) to wierzcholki trojkata.Podaj,jakie sa wspolrzedne wierzcholkow trojkata symetrycznego do trojkata ABC wzgledem:
a)osi x b)osi y c)punktu(0,0).
zad.3
Prosta k przechodzi przez punkty (-3,0) i (0,5).Ustal w jakich punktach przecina osie ukladu wspolrzednyh prosta,ktora jest symetryczna do prostej k wzgledem:
a)osi x b)osi y c)poczatku ukladu.
zad.4
Czorokat ABCD ma srodek symetrii.Czworokat ABCE ma os ymetrii.Znajdz wspolrzedne punktow D i E,gdy:
a)A=(-4,-1) B=(3,-1) C=(5,3)
b)A=(-2,2) B=(2,-2) C=(4,3)
symetria.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 180
- Rejestracja: 30 mar 2008, 18:13
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
1. http://www.zadania.info/4797384
2. http://www.zadania.info/8033776
3. http://www.zadania.info/8370280
4. http://www.zadania.info/5997177
W czwartym wyrzuciłem ten kawałek z osią symetrii, bo ktoś tego chyba nie przemyślał. Są trzy takie czworokąty: deltoid i dwa trapezy, trapezy łatwo znaleźć, deltoid trudno (nie da się na obrazku).
2. http://www.zadania.info/8033776
3. http://www.zadania.info/8370280
4. http://www.zadania.info/5997177
W czwartym wyrzuciłem ten kawałek z osią symetrii, bo ktoś tego chyba nie przemyślał. Są trzy takie czworokąty: deltoid i dwa trapezy, trapezy łatwo znaleźć, deltoid trudno (nie da się na obrazku).