Oblicz

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tanev
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 01 sty 2010, 19:23
Podziękowania: 3 razy

Oblicz

Post autor: tanev »

liczby zespolone oblicz:
z=\(\frac{z+1}{z^2+1}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(z=\frac{z+1}{z^2+1}\\z^2 \neq -1 \Leftrightarrow z \neq i\\z(z^2+1)=z+1\\z^3+z=z+1\\z^3=1\\z=a+bi\\(a+bi)^3=1\\a^3+3a^2bi+3ab^2i^2+b^3i^3=a^3+3ab^2i-3ab^2-b^3i\\ \begin{cases}a^3-3ab^2=1\\3a^2b-b^3=0 \end{cases} \\b(3a^2-b^2)=0 \Leftrightarrow b=0 \vee b^2=3a^2\\a^3-9a^3=1\\a^3=-\frac{1}{8}\\a=-\frac{1}{2}\\b^2=\frac{3}{4} \Leftrightarrow b=\frac{\sqrt{3}}{2} \vee b=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\ \begin{cases}a=1\\b=0 \end{cases} \vee \begin{cases}a=-\frac{1}{2}\\b=\frac{\sqrt{3}}{2} \end{cases} \vee \begin{cases}a=-\frac{1}{2}\\b=-\frac{\sqrt{3}}{2} \end{cases}\)
Ostatnio zmieniony 04 lut 2010, 19:17 przez irena, łącznie zmieniany 1 raz.
tanev
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 01 sty 2010, 19:23
Podziękowania: 3 razy

Post autor: tanev »

to na pewno jest koniec zadania? nie powinno podstawiac się pod \(z ->(x+yi)\) czyli \((x+yi)^3=1\)? :idea:
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Już poprawiłam. Przepraszam
tanev
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 01 sty 2010, 19:23
Podziękowania: 3 razy

Post autor: tanev »

\(\begin{cases}a=1\\b=0 \end{cases}\), jak to wyliczyłaś??:P
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wstaw za b zero do pierwszego równania z układu równań. Otrzymasz a=1. A jedną z możliwości b=0 otrzymasz z drugiego równania tego układu.
ODPOWIEDZ