uklad nierównosci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miauczykotek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 31 sty 2010, 15:01

uklad nierównosci

Post autor: miauczykotek »

Jak rozwiązać taki układ nierówności???


x^2+ (√3-√2)x- √6<0
-6x^2+19x-15≤0
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Liczysz deltę i pierwiastki każdego z trójmianów.
Potem odczytujesz rozwiązania nierówności na osi.
Bierzesz część wspólną.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
miauczykotek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 31 sty 2010, 15:01

Post autor: miauczykotek »

ale własnie jak obliczyc deltę w pierwszym , bo wychodzi jakos dziwnie własnie.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(\Delta=2 \sqrt{6}+ 5\)
\(\sqrt{\Delta}= \sqrt{3}+ \sqrt{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ