Trójkąt i kwadrat

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Trójkąt i kwadrat

Post autor: szopka »

Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan...

zad. 1
sprawdz, jaki to trojkat
a) 12; 13; 5
b) 8; 4; [5

zad. 2
oblicz dlugosc przekatnej kwadratu o boku dlugosci:
a) 1
b) 2
c) 7
d) [2

Jak cos "]" to pierwiastek

Bede bardzo wdzieczna za pomoc
pozdrawiam
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zadanie 1.
\(13^2=12^2+5^2
169=144+25
169=169\)

trójkąt prostokątny

\(8> \sqrt{5}+4\)
nie ma takiego trójkąta

Zadanie 2.
\(a \sqrt{2}
\sqrt{2}
2\sqrt{2}
7\sqrt{2}
2\)
szopka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 08 paź 2009, 14:50

Post autor: szopka »

bardzo dziekuje.

prosze jeszcze o rozwiazanie:

sprawdz, jaki to trojkat - 8; 4; 4[5

"]" to pierwiastek
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(a^2=b^2+c^2-2bc\cdot \cos\alpha
(4\sqrt{5})^2=8^2+ 4^2 -2\cdot 8\cdot 4\cdot \cos\alpha
80=64+16-64\cos\alpha
64\cos\alpha=0
\cos\alpha=0 \ \wedge \ \alpha\in (0,180^{\circ})
\alpha=90^{\circ}\)


odp: trójkąt jest prostokątny
ODPOWIEDZ