Ile jest liczb dwucyfrowych w których
a)co najmniej jedna jest parzysta
b) co najmniej jedna jest nieparzysta
proszę o pomoc z reguły dodawania, dziekuję
Ile jest liczb dwucyfrowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 323
- Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
- Podziękowania: 193 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Liczba wszystkich liczb dwucyfrowych to \(\\)\(|D|=9 \cdot 10=90\)
Liczba wszystkich liczb dwucyfrowych, że obie cyfry są nieparzyste =\(|N|= 5 \cdot 5=25\)
Liczba tych : co najmniej jedna cyfra jest parzysta =\(|D|-|N|=90-25\)
Liczba wszystkich liczb dwucyfrowych, że obie cyfry są parzyste =\(|P|= 4 \cdot 5=20\)
Liczba tych : co najmniej jedna cyfra jest nieparzysta =\(|D|-|P|=90-20\)
Liczba wszystkich liczb dwucyfrowych, że obie cyfry są nieparzyste =\(|N|= 5 \cdot 5=25\)
Liczba tych : co najmniej jedna cyfra jest parzysta =\(|D|-|N|=90-25\)
Liczba wszystkich liczb dwucyfrowych, że obie cyfry są parzyste =\(|P|= 4 \cdot 5=20\)
Liczba tych : co najmniej jedna cyfra jest nieparzysta =\(|D|-|P|=90-20\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 sty 2018, 13:16