1. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej miejsca zerowe.
f(x)=-cos(x+\(\frac{ \pi }{2}\))
2. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbiór wartości.
f(x)=-sin x+1
f(x)=-sin(x-\(\frac{ \pi }{2}\))+1
3.Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej dziedzinę.
f(x)=tg(x-\(\frac{2}{3}\) \pi )-1
4.Naszkicuj wykres funkcji f.
f(x)=tg(-x)-2
Przesunięcie wykresu funkcji o wektor
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 20 cze 2014, 14:39
- Podziękowania: 84 razy
- Płeć:
- ewelawwy
- Fachowiec
- Posty: 2057
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 910 razy
- Płeć:
http://www.marspe.eu/wykresy/
http://www.matemaks.pl/program-do-rysow ... unkcji.php
W tym drugim nie wiem jak wpisać \(\pi\). W pierwszym to jest "PI".
http://www.matemaks.pl/program-do-rysow ... unkcji.php
W tym drugim nie wiem jak wpisać \(\pi\). W pierwszym to jest "PI".
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 20 cze 2014, 14:39
- Podziękowania: 84 razy
- Płeć:
Re: Przesunięcie wykresu funkcji o wektor
Te strony w niczym mi nie pomogły wolałabym mieć po prostu to zrobione
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Podam ci pierwszy przykład (reszta analogicznie)
1. \(f(x)=\cos x\)
2. \(f(x)=\cos(x+\frac{\pi}{2})\) (przesunięcie o wektor \(\vec{u}=[-\frac{\pi}{2},0]\))
3. \(f(x)=-\cos(x+\frac{\pi}{2})\) - symetria względem osi OX układu współrzędnych.
1. \(f(x)=\cos x\)
2. \(f(x)=\cos(x+\frac{\pi}{2})\) (przesunięcie o wektor \(\vec{u}=[-\frac{\pi}{2},0]\))
3. \(f(x)=-\cos(x+\frac{\pi}{2})\) - symetria względem osi OX układu współrzędnych.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 20 cze 2014, 14:39
- Podziękowania: 84 razy
- Płeć:
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
To już powinni cię nauczyć w szkole
Ja polecam stronę www.desmos.com/calculator
wpisujesz i sam ci rysuje gotowca
Ja polecam stronę www.desmos.com/calculator
wpisujesz i sam ci rysuje gotowca
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.