funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beatagapinska44
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 19 lis 2009, 12:20
Podziękowania: 5 razy

funkcja liniowa

Post autor: beatagapinska44 »

Funkcja linowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (-2 , +nieskonczoności) a do jej wykresu należy punkt A=(1,9) .Wzór tej funkcji,to :
A. y=-2x+11
B.y=4x+8
C.y=x+8
D.y=3x+6
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

A.
\(y>0 \Leftrightarrow -2x=11>0 \Leftrightarrow -2x>-11 \Leftrightarrow x<\frac{11}{2}\)

B.
\(y>0 \Leftrightarrow 4x+8>0 \Leftrightarrow x>-2\\4\cdot1+8=12 \neq 9\)

C.
\(y>0 \Leftrightarrow x>-8\)

D.
\(y>0 \Leftrightarrow 3x+6>0 \Leftrightarrow 3x>-6 \Leftrightarrow x>-2\\3\cdot1+6=9\)

Odp. D.
ODPOWIEDZ