1) Maciek pływa w basenie o długości 25 m. W jednym końcu basenu głębokość wynosi 3m, a w drugim 1,5m. Kąt nachylenia dna basenu do powierzchni wody jest stały. Czy Maciek "ma grunt" pod stopami w odległości 10m od płytszego końca basenu? Przyjmij, że wzrost Maćka wynosi 180cm, a basen jest całkowicie wypełniony wodą.
2) Oblicz pojemność basenu, w którym pływa Maciek. Szerokość basenu wynosi 10m.
3) Z wierzchołka drzewa o wysokości 35m zarzucono linę na wierzchołek drzewa rosnącego w odległości 21m i wysokiego na 15m. Jaka jest długość liny, zakładajac, że jest ona naprężona.
4) Tata powiedział do Maćka "Jeżeli ogrodzimy kwadratową działkę i weźmiemy bok o 3m dłuższy to zyskamy dodatkowo 48km2". Które równanie zawiera tę informacje?
A) (x+3)2=x2+48
B) x2+48=x2
C) (x+3)2+48=x2
D) (x+3)2=x2-48
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
ZADANIA-Proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: