Oblicz strumień pola wektorowego.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lucas89
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 06 paź 2012, 16:23
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Oblicz strumień pola wektorowego.

Post autor: lucas89 »

Cześć, mam takie zadanie: Oblicz strumień pola wektorowego \(F = (y^{2}, x^{2}, z^{2})\) przez zewnętrzną stronę powierzchni \(\frac{x^{2}}{9} + \frac{y^{2}}{4} + \frac{z^{2}}{16} = 1\)
Myślę, że możnaby skorzystać z twierdzenia Gaussa-Ostrogradskiego bo jest zamknięta powierzchnia: obliczyć dywergencję i wstawić do całki potrójnej. Tylko problem jest z granicami całkowania dla współrzędnych sferycznych: \(x = r \cos\varphi \sin\theta, y = r \sin\varphi \sin\theta,, z = r \cos\theta, J = r^{2} \sin\theta\) Proszę o pomoc.
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Przejdz na przeskalowane wspolrzedne sferyczne wtedy granice będą juz typowe
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
ODPOWIEDZ