dystrybuanta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulina2612
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 373
Rejestracja: 05 gru 2012, 20:40
Lokalizacja: Kraków
Podziękowania: 110 razy

dystrybuanta

Post autor: paulina2612 »

dwuwymiarowa zmienna losowa (X,Y) ma rozkład równomierny o gęstości w obszarze D=\(\left\{ (x,y): 0 \le x \le 2 \wedge 0 \le y \le 2-x\right\}\).
Obliczyłam że gęstość f(x,y)=\(\frac{1}{2}\) dla \(x \in D\) i 0 dla pozostałych.
F(x,y)=\(\frac{1}{2}xy\) dla \(\left\{ (x,y): 0 \le x \le 2 \wedge 0 \le y \le 2-x\right\}\).
Nie wiem jak obliczyć dla pozostałego obszaru.. trzeba to podzielić na części na pewno, ale nie wiem jak mają wyglądać te całki. Więc bardzo bym prosiła o rozpisanie jak te całki mają wyglądać :)
ODPOWIEDZ