Podzielność przez 4 - dowodzenie ( błąd w zadaniu ? )

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tyk3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 04 sty 2014, 19:12
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Podzielność przez 4 - dowodzenie ( błąd w zadaniu ? )

Post autor: tyk3 »

Witam,

Bardzo proszę, aby ktoś pomógł mi z tym zadaniem, albo chociaż coś podpowiedział:

Liczby k i n są nieparzyste i każda ma tylko 3 dzielniki. Uzasadnij, że różnica tych liczb jest podzielna przez 4.

Rozłożę teraz zadanie na czynniki, abyście zrozumieli jak myślę:

1) Liczby k i n są nieparzyste, czyli mogą to być liczby { ..., -5 , -3 , -1 , 0 , 1 , 3 , 5, ... } , oczywiście jest jeszcze jeden warunek, więc narazie wypisuje tylko liczby spełniające ten pierwszy warunek

2) Nie istnieje liczba, która ma 3 dzielniki. Autorowi zadania chodziło o to, że są to liczby będące kwadratami liczb pierwszych i one mają 3 dzielniki, ale dodatnie ( a w treści zadania nie ma podane o jakie dzielniki chodzi, więc uwzględniam zarówno dzielniki ujemne jak i dodatnie ) i jak się uwzględni dzielniki ujemne, to nie ma takich liczb. Liczba 9 ma 6 dzielników : { -9 , -3 , -1 , 1 , 3 , 9 } , gdyby było w treści dzielniki dodatnie, to by było wszystko ok bo by zostało { 1 , 3 , 9 }

3) Gdybym robił zadanie jednak tak, aby odpowiedź była poprawna, to czy mógłbym napisać, że do k i n należą liczby { 9 , 25 , 49 , 121 , 169 , ... } ?

4) k = x^2 n = y^2
\(x^2 - y^2\) = ( x+y ) ( x - y )
Różnica dwóch liczb nieparzystych daje liczbę parzystą
Suma dwóch liczb nieparzystych daje liczbę parzystą
Iloczyn dwóch liczb parzystych jest podzielny przez 4

No i niby zadanie rozwiązane, ale zostaje ten niesmak odnośnie 2 podpunktu.

Czy jeśli byłoby takie zadanie na maturze i zrobił bym je tak jak tutaj, czyli w punkcie drugim napisał swoje spostrzeżenia dostałbym max punktów?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

W zamyśle autora było sformułowanie dzielniki właściwe, czyli liczby naturalne :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
tyk3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 04 sty 2014, 19:12
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Podzielność przez 4 - dowodzenie ( błąd w zadaniu ? )

Post autor: tyk3 »

Też mi się tak zdaje. Ale jak by rozwiązać to zadanie zgodnie z treścią, to nie ma takich liczb co mają 3 dzielniki ( przynajmniej na poziomie szkoły średniej :D )
Szimi10
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
Otrzymane podziękowania: 38 razy

Re: Podzielność przez 4 - dowodzenie ( błąd w zadaniu ? )

Post autor: Szimi10 »

tyk3 pisze:Czy jeśli byłoby takie zadanie na maturze i zrobił bym je tak jak tutaj, czyli w punkcie drugim napisał swoje spostrzeżenia dostałbym max punktów?
Tego Ci nie powiem, ale jestem przekonany, że jeżeli na maturze zauważysz, że zadanie jest źle ułożone, to nie ma sensu domyślać się co autor miał na myśli, tylko pokazać sprzeczność albo błąd i zapewne dostaniesz maksa. Czyli w Twoim przypadku wypisujesz dzielniki, stwierdzasz, że nie ma takich liczb i kończysz zadanie.
ODPOWIEDZ