Witam,
\(x\equiv39\pmod{189}\implies x\equiv39\pmod7\)
Skąd takie implikacje ?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4078
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Bo \(189:7=27\)
Jakbyś zapisał inaczej, to mamy:
\(x \equiv 39\ (mod 189) \iff x=189*k+39, \ k \in \mathbb{Z}\\
x=27\cdot 7*k+39=7*l+39 \iff x \equiv 39\ (mod 7)\)
W druga stronę nie musi zachodzić, dlatego jest implikacja.
Jakbyś zapisał inaczej, to mamy:
\(x \equiv 39\ (mod 189) \iff x=189*k+39, \ k \in \mathbb{Z}\\
x=27\cdot 7*k+39=7*l+39 \iff x \equiv 39\ (mod 7)\)
W druga stronę nie musi zachodzić, dlatego jest implikacja.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.