Cześć
Znów mam problem z zadaniem z Kiełbasy.. 277/47
Treść: ' Zbadaj, dla jakich wartości parametru m układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie'
Układ:
\(\begin{cases}
x^2 + y^2 + 2x = m^2 - 1\\
x^2 + y^2 -4x - 8y = m^2 + 2m - 19
\end{cases}\)
Moje rozumowanie:
Wydaje mi się, że lewe strony równań to okręgi, więc muszą być styczne, by mieć wyłącznie 1 punkt wspólny, tak ?
Tylko żeby to wykorzystać trochę przeszkadzają mi te 'em-y' po prawej stronie ..
Właściwie więc, to nie wiem jak to ugryźć..
Przypomniałem sobie ten schemat zadania z prostymi układami .. ale ten powyżej chyba jest deczko bardziej skomplikowany.. przynajmniej dla mnie ;/ .. Pomocy ;]
Równanie z parametrem w geometrii analit.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
odnośnie wysłanego rozwiązania: brakuje dwóch założeń -\(\ \ \ r_1=|m|\ \ \ \ i\ \ \ m \neq 0\ \ \ \ \ oraz\ \ \ \ r_2=|m+1|\ \ \ \ \ i\ \ \ m \neq -1\)
równanie:\(\ \ \ x^2+y^2-2ax-2by+c=0\ \ \\)jest postacią ogólną równania okręgu, w którym S(a,b) i \(\ \ r= \sqrt{a^2+b^2-c}\ \ \\) jeżeli\(\ \ \ a^2+b^2-c>0\)
jeżeli\(\ \ \ a^2+b^2-c=0\ \ \\)to równanie przedstawia punkt S(a,b)
jeżeli\(\ \ \ a^2+b^2-c<0\ \ \\)to równanie przedstawia zbiór pusty
równanie:\(\ \ \ x^2+y^2-2ax-2by+c=0\ \ \\)jest postacią ogólną równania okręgu, w którym S(a,b) i \(\ \ r= \sqrt{a^2+b^2-c}\ \ \\) jeżeli\(\ \ \ a^2+b^2-c>0\)
jeżeli\(\ \ \ a^2+b^2-c=0\ \ \\)to równanie przedstawia punkt S(a,b)
jeżeli\(\ \ \ a^2+b^2-c<0\ \ \\)to równanie przedstawia zbiór pusty