na ile sposobow

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elizzza
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 10 paź 2013, 16:38
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

na ile sposobow

Post autor: elizzza »

Mamy k roznych kart pocztowych. Chcemy je wyslac do n przyjaciol.
a) na ile sposobow mozemy to zrobic przy zalozeniu, ze kazda osoba moze otrzymac dowolna liczbe kart ( wlacznie z zerem)?
b) jaka bedzie odpowiedz, jezeli kazdy przyjaciel ma otrzymac co najmniej jedna kartke?

W a) chyba bedzie k^n, ale na b) nie mam pomyslu
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: na ile sposobow

Post autor: radagast »

elizzza pisze:Mamy k roznych kart pocztowych. Chcemy je wyslac do n przyjaciol.
a) na ile sposobow mozemy to zrobic przy zalozeniu, ze kazda osoba moze otrzymac dowolna liczbe kart ( wlacznie z zerem)?
a) każdej kartce przyporządkowujemy przyjaciela,który ją dostanie.
Możemy to zrobić na \(n \cdot n \cdot ... \cdot n=n^k\) sposobów.
ODPOWIEDZ