Strona 1 z 1

chemia obliczenia

: 23 cze 2014, 20:45
autor: harry1000
1. Podaj, jak doświadczalnie wykryjesz skrobię w dowolnym produkcie spożywczym?





2. Wymień trzy główne składniki odżywcze żywności i określ ich funkcje.

3. Pewien alken zawiera w cząsteczce 7 atomów węgla. Podaj wzór sumaryczny, nazwę tego alkenu oraz wyznacz jego masę cząsteczkową.

4. Dokończ równania reakcji i określ jej typ.
C2H4 + O2…….+……
C5H12+ O2…….+……
C2H4+ CL2…….
C2H4+ H2…….
C3H4+ H2…….
C3H4+ CL2…….
5. Dokończ równania reakcji i nazwij produkty
a) CH3COOH + KOH 

b) CH3CH2 COOH + Na 

c) HCOOH + Mg(OH)2

d) CH3-CH2-CH2COOH + NaOH→

e) CH3-COOH + Ca →

: 09 sty 2015, 19:10
autor: korki_fizyka
1. Wystarczy dodać związków jodu, np. płynu Lugola - granatowe zabarwienie potwierdzi zawartość skrobi. Dawny sposób na wykrywanie fałszowania śmietany.