podzielność liczb

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elaroh
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2009, 11:42

podzielność liczb

Post autor: elaroh »

Proszę również o rozwiązanie tego zadania.
Czy
\(a_n=2^{6n+1}+3^{2n+2}\)
przedstawia liczbę podzielną przez 11.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Indukcja była?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
elaroh
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2009, 11:42

Post autor: elaroh »

Dzięki
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Co dzięki?
Pytałam czy inukcja była.
Jak była to wiem jak to rozwiązać, a jak nie to nie wiem, więc muszę wiedzieć czy to było.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
elaroh
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2009, 11:42

Post autor: elaroh »

Niestety nie była.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

To zadanie jest typowe do zastosowania indukcji. Ale jeśli nie było, to spróbujmy inaczej:

\(2^{6n+1}+3^{2n+2}=2\cdot2^{6n}+9\cdot3^{2n}=2\cdot64^n+9\cdot9^n\)

Rozpiszmy najpierw pierwszy składnik, a w zasadzie jego część:
\(64^n=(55+9)^n= {n \choose 0} \cdot55^n\cdot9^0+ {n \choose 1} \cdot55^{n-1}\cdot9^1+ {n \choose 2} \cdot55^{n-2}\cdot9^2+...+ {n \choose n-1\cdot55^1\cdot9^{n-1}} + {n \choose n} \cdot55^0\cdot9^n=\\=55^n+ {n \choose 1} \cdot55^{n-1}\cdot9+ {n \choose 2} \cdot55^{n-2}\cdot9^2+...+ {n \choose n-2} \cdot55^2\cdot9^{n-2}+ {n \choose n-1} \cdot55\cdot9^{n-1}+9^n\)
Zauważ, że \(55=11\cdot5\), czyli wszystkie składniki tej sumy, poza ostatnim, dzielą się przez 11. Sumę tę możemy więc zapisać: \(11k+9^n\), gdzie \(k \in N^+\).

\(2\cdot64^n+9\cdot9^n=2(11k+9^n)+9\cdot9^n=11\cdot2k+2\cdot9^n+9\cdot9^n=\\=11\cdot2k+9^n(2+9)=11\cdot2k+11\cdot9^n=11\cdot(2k+9^n)\).
Oczywiście, liczba \((2k+9^n) \in N^+\), czyli liczba \(2^{6n+1}+3^{2n+2}\) dzieli się przez 11.
ODPOWIEDZ