Biurowiec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Elwircia88
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Biurowiec

Post autor: Elwircia88 »

Witam, pomoże ktoś z takim zadankiem????
Koszt budowy I kondygnacji biurowca wynosi 10 mln zł., a kazdej kolejnej jest nizszy
o 100 tys. zł. od poprzedniej. Planowany koszt wynajmu powierzchni biurowych w tym
budynku jest stały do XL kondygnacji i wynosi 200 tys. zł. za cała kondygnacje, a
potem podwaja sie co 5 kondygnacji (na kolejnych 5 kondygnacjach jest stały). Roczny
koszt wynajmu ostatniej, najbardziej prestizowej i drozszej od pozostałych kondygnacji
jest równy kosztowi budowy całego XXXVII pietra. Oszacowac, po ilu latach zwróci sie
inwestorom koszt budowy tego budynku.

Z góry dzięki!!!:):)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

K - koszt budowy
Z - zysk z wynajmu
n - piętro
x - liczba lat
\(K_n=10^7-(n-1)10^5=10^5(101-n)
K_3_7=10^5(101-37)=64 \cdot 10^5
K_3_7=Z_3_7
Z=10^5(40 \cdot 2+5 \cdot 4+5 \cdot 8+5 \cdot 16+5 \cdot 32+1 \cdot 64)=10^5(80+20+40+80+160+64)=44,4 \cdot 10^6
n=61
K= \frac{61(K_1+K_6_1)}{2}= 30,5(10^7+40 \cdot 10^5)=427 \cdot 10^6
K \le Zx
x \ge \frac{K}{Z}
x \ge \frac{427 \cdot 10^6}{44,4 \cdot 10^6}=9,62\)

Inwestycja zwróci się w 10 roku.
ODPOWIEDZ