Hej, czy mógłby ktoś pomóc z takim zadankiem nie należy ono chyba do trudnych ale z braku czasu nie mogę go zrobić...:
Dwie wiewiórki, Kasia i Basia, postanowiły wspólnie zbierac orzechy. Kazdego dnia Basia
przynosiła do wspólnej spizarni o 4 orzechy wiecej niz Kasia, codziennie tyle samo. Po
30 dniach współpracy wiewiórki pokłóciły sie. Basia zostawiła Kasi wszystkie orzechy
i załozyła własna spizarnie. Od tamtej pory kazda z wiewiórek przynosi do swojej spizarni
te sama ilosc orzechów co przedtem, ale Basia codziennie dostaje 6 orzechów od Kasi. Po
50 dniach samodzielnej pracy Kasia ma jeszcze o 100 orzechów wiecej niz Basia. Ustalic,
po ile orzechów zbiera codziennie kazda z wiewiórek i oszacowac, po ilu dniach w spizarni
Basi bedzie wiecej orzechów niz u kolezanki.
Z góry dzięki!!!:)
Wiewiórki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 kwie 2009, 16:50
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Basia zbiera dziennie (x+4) orzechy
Kasia zbiera dziennie x orzechy
\(30(2x+4)-50 \cdot 6+50x-100=50(x+4)+50 \cdot 6
x=13\)
Basia zbiera 17 orzechów dziennie
Kasia zbiera 13 orzechów dziennie
Basi dziennie przybywa do spiżarni 17+6=23 orzechy
Kasi dziennie przybywa do spiżarni 13-6=7 orzechów
\(23x > 100+7x
x > 6,25\)
Basia będzie mieć więcej orzechów od Kasi w 57 dniu po kłótni.
Kasia zbiera dziennie x orzechy
\(30(2x+4)-50 \cdot 6+50x-100=50(x+4)+50 \cdot 6
x=13\)
Basia zbiera 17 orzechów dziennie
Kasia zbiera 13 orzechów dziennie
Basi dziennie przybywa do spiżarni 17+6=23 orzechy
Kasi dziennie przybywa do spiżarni 13-6=7 orzechów
\(23x > 100+7x
x > 6,25\)
Basia będzie mieć więcej orzechów od Kasi w 57 dniu po kłótni.